KURSUS MICROSOFT POWERPOINT

Logo-Jab-Pertanian

KURSUS PENYEDIAAN PERSEMBAHAN MENGGUNAKAN APLIKASI MICROSOFT POWERPOINT
Tarikh : 29 Mac 2017 | Rabu
Masa : 8.30pagi – 5.00petang
Tempat : Dewan Hibiscus Pusat Latihan Pertanian Inderapura
Anjuran : Jabatan Pertanian Negeri Pahang

Aturcara Majlis

8.30 pagi – Pendaftaran & Sarapan
9.00 pagi – Sesi 1
10.00 pagi – Tea-break
11.00 pagi – Sesi 2
1.00 tgh – Makan Tengahari & Solah Zohor
2.30 petang – Sesi 3
5.00 petang – Tea-break, sesi tamat & bersurai

Requirements

  1. Komputer (Laptop)
  2. Microsoft Office 2016/365
  3. Internet (Wi-Fi, Data Plan)

Borang Kaji Selidik

Terima kasih kepada Jabatan Pertanian Negeri Pahang. Thanks Bro. Azmi.
Sila download gambar2 .

This is PROGRESS

Orait. Kali ni sedikit review simple tentang PROGRESS. Untuk cyclist or rider … diorang mungkin tahu. Atau tak tahu sebab … yer lah tak brapa glamor. Ini cerita pasal wheelset. Nak mudah lagi … rim beskal. Jenama PROGRE$$.

PROGRESS FULL CARBON CLINCHER

 

Sedikit info tentang rim sukan ini

Buatan : Spain
Jenis : Clincher
Material : Carbon
Berat : 1.499kg
Ketebalan : 50mm dengan lebar 23mm
Hubs : PROGRESS Turbine Ultra
Speed : SRAM Shimano 10/11V or Campagnolo compatible

Untuk lebih detail boleh ke http://en.progresscycles.com/wheels/road/aerodynamic-carbon-progress-purgatoray

So apa yang best dan tidak best? Untuk menentukan bagus dan tidak, aku buat perbandingan dengan wheelset yang aku pernah guna seblom ni. Fulcrum Quattro. ALU bukan Carbon. Macam tak fair? Dah itu jer yang aku ada. Tapi jangan tak tau Fulcrum Quattro adalah Wheelset ALU yang best.

FULCRUM QUATTRO

Berat wheelset ni adalah 1.787kg. So beza berat lebih kurang 0.3kg. Of koz la sbb Carbon lebih ringan. Tebal dia pon 35mm.

prgrss_zpsls2h3g1s

Aku guna FUJI SST 3.0 (dulu Nua Manang guna beskal ni tau? Hihihi). Groupset Shimano 105 10speed. Bila dah masuk rim tebal kat beskal aku … nampak lebih cun, gempak, garang dan macam pro. Biarpon kayuh tak seberapa. 1st ride terus layan rolling dari Panching ke Charas (malas nak ke Sg. Lembing). Berbanding Quattro yang lebih berat, Progress lebih syok disebabkan faktor jisim. Lebih ringan maka lebih bagus. Tapi bila bab climbing ni even pakai rim ringan camner pon tapi kalau kaki macam sotong … tak jadik jugak.

prgrss3_zps9p4ppnfy

CakeBytes detected !

2nd ride layan flat-route ke Pekan. Kat sini membuktikan bahawa rim tebal carbon memang syok. Lebih smooth, tiada tekanan dan momentum yang sangat meyakinkan. Berbeza dengan rim alu yang makin lama kaki makin stress dan hampir kepada krem, rim carbon even kaki dah lenguh tapi still boleh tekan. Nak kata makin laju … mungkin ada sikit. Tapi bukan makin laju dari speed 30kmj boleh menten 45kmj. Nawok mung !!! Rolling on the flat surface with less friction is something yang semua rider suka. Dan aku suka walaupun FUJI aku tak der component Ceramic bearing. Hub yg ada pada PROGRESS ini pon dah best.

Camner dengan angin yang kuat? Kalau nak cakap bab angin ni … pakai Quattro pon goyang. Maka kalau kayuh kat kawasan yang angin kipas No 5 … jangan rumit2. Kayuh relax sambil menikmati pemandangan dan hiruplah angin sepuas2nya. How about stiffness? Aiseyman … rim pon ada stiff atau tak ke? Ntah la … yg aku tau rim ni keras. Ketuk kepala mesti sakit. Tapi pikap dia best lah … yer la … sebab ringan of koz lah.

prgrssqr_zpsmn9kwz4i

Ni QR dia. Kalau nak ringan, tukar pakai QR carbon Ti ler.

Ok. Belanja gambar FUJI SST 3.0 dengan PROGRESS Wheelset. Berminat dengan Wheelset ni? Boleh hubungi Bro. Rizal (0 11-1421 5202). Kedai dia dekat Bukit Rangin tu jer. Harga? Boleh bincang. Tapi kalau tengok kat BaikBike, dia letak RM5,036 (Retail). Aku dapat murah sebab beli 2ndhand jer.

1_zpsyuh418ls

prgrss2_zpsbq16t75t

Progress sebelah LW

Ok. Itu jer la. Kalau macam tak puashati dengan review ni, apa kata test sendiri. Selamat Berkayuh. Kayuh untuk Kesihatan.

 

 

Kenapa Kaspersky?

 

Sedikit review (iklan) tentang Antivirus yang dari dulu osem. Kenapa aku suka Kaspersky sedangkan banyak lagi Antivirus yang tak kurang hebatnya selain Kaspersky? Adakah sebab aku agent menjual Antivirus jenama ini? Atau dapat komisyen kalau ada orang lain install AV ini kat pc mereka? Ok. Memang aku jual AV ni. Tapi nak jual sesuatu produk … tukang jual mesti guna produk itu jugak. No.2 … tak der komisyen apa dari Encik Eugene pon kalau orang install Kaspersky kat PC mereka.

Kalau tengok review kat http://www.toptenreviews.com/software/security/best-antivirus-software/ atau http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2372364,00.asp Kaspersky mmg dalam senarai Top 10. So menurut toptenreviews.com mengenai Kaspersky :

PROS : Kaspersky scored above average for protection on all supported versions of Windows.
(Kaspersky mencapai skor lebih dari purata untuk perlindungan untuk semua versi Windows)

CONS : This program scored lower on performance tests, conducted by independent testers, compared to our top pick.
(Kaspersky mencapai skor lebih rendah dalam ujian prestasi yang dijalankan oleh penguji bebas berbanding pilihan nombor 1 kami)

 VERDICT : Kaspersky is a leading program in the antivirus software industry that continually scores high on independent tests for protection and performance, proving it is excellent at detecting and blocking legitimate internet threats.
(Kaspersky merupakan perisian yang mendahului dalam industri perisian antivirus yang terus-menerus mencapai skor yang tinggi dalam ujian bebas untuk perlindungan dan prestasi, membuktikan ia cemerlang dalam mengesan dan menyekat ancaman internet yang sah)

Itu mereka punya review. Personally aku dah guna AV ini sejak namanya bukan Kaspersky lagi. Masa tu zaman Windows98. Nama asal dia AntiViral Toolkit Pro. Founder dia nama Eugene Kaspersky. Orang Russia. So Antivirus ni adalah buatan Russia. Nak tau sejarah dia boleh la Google or kat Wikipedia pon banyak. Di zaman sibuk dengan virus itu dan ini, komputer aku Alhamdulillah tak de jangkitan kuman. Rosak pon sebab benda lain.

Sebab tu jer? It’s about trust. Reliability and easiness. Install and let it work. Of koz la bukan FREE. Apala sangat nak spent duit 30 (setakat ni utk 1 user) setahun. Berbaloi. Cucuk thumb-drive pon tak ragu2 dah.

Adakah aku cakap brand lain tak bagus? Tak … aku cuma bagitau aku lebih prefer Kaspersky dan masih yakin dengannya. Tunggu apa lagi? Contact aku kalau berminat. Setakat hari ini 27/08/2016 aku boleh bagi harga RM30 for 1 user for 1 year. Atau nak test-power dulu? OK boleh download kat link bawah. Good Luck.

Link 1
Link 2

Auto-Decline using Google Calendar

Sorry. Saya ada meeting lain masa tu. Saya tak boleh accept your invitation. Saya kena decline. Maaf yer?
So macam mana nak automatic decline invitation utk attend meeting/discussion or anything bila dah clash dgn jadual sendiri? Dengan Google Calendar … it is POSSIBLE. This is how you do.

  1. Open your Gmail or Google Calendar.
  2. Click kat Settings (Icon gambo Gear) then pilih Labs.
  3. Enable-kan Automatically declining events
  4. Lepas tu SAVE
  5. Now create any meeting or event and jangan lupa pilih Busy (decline invitations)
  6. Lepas tu SAVE.

Ok siap. Lepas ni kalau ada orang invite kita tapi clash dengan jadual kita … automatic dia akan reject (decline) and org yg invite tu akan dapat notification kat email dia. Tak percaya cuba la … Sekian.

Terlalu lama tidak membuka email, lelaki ini terkejut dengan apa yang dia lihat.

Dia merupakan pekerja di sebuah syarikat yang terkemuka di negara iut. Walaupun dia diberi email menggunakan nama syarikatnya, beliau tetap mahu penggunakan email peribadinya. Hampir 2 tahun dia mengabaikan email syarikatnya, sehingga pada suatu hari dia menerima pesanan ringkas melalui “Whatsapp” daripada nombor yang tidak dikenali mengarahkan dia untuk membuka email syarikatnya dengan segera. Akibat merasakan ada sesuatu yang tidak kena dan perasaan ingin tahu yang sangat tinggi … dia pon dengan segera membuka Pelayar Internet berjenama Google Chrome lantas menaip username dan password email syarikatnya. Mujur dia masih ingat password mudah 123456 emailnya itu …

Proses loading agak lambat hari tu. Perasaan tidak tentu arah membuatkan dia resah. Selepas 30 saat akhirnya dia berjaya melihat inbox emailnya. Memang dia terkejut. Tidak sangka dengan apa yang dia lihat, dia pon skroll dan skroll tetapi masih benda yang sama …

Tajuk email semuanya BOLD kerana dia tidak pernah membuka emailnya. Itu jer …

Hampeh … Nyesal bukak web ni. Bazir 3 minit dalam hidup aku. Ingatkan apa benda lajh tadi …
Ini namanya ‘ClickBait“.

Apa itu ClickBait ?


Ok simple. Tajuk gempak giler sampai korang mmg tempting nak tau cerita sepenuhnya dan korang pon klik kat link tu … maka korang kena dah umpan. Bila buka web tu … tak segempak tajuk dia. Itu taktik diorang nak korang bukak website diorang … apa diorang dapat? Diorang dapat attract your attention dan ada certain website boleh generate income base from your click.

Anticipation, curiosity, temptation, provocation dan macam-macam lagi faktor yang menyebabkan kita tidak boleh tidak … nak jugak klik sebab nak tau the ending of the cerita. Ok antara tajuk-tajuk yang biasanya menjadi umpan-klik Netizen seperti :

 

You won’t believe what happens next.
Anda tidak akan percaya apa yang berlaku selepas itu …

I Left My Husband & Daughter At Home And THIS Happened! I Can’t Believe It!
Saya tinggalkan suami dan anak kat rumah dan INI yang berlaku. Saya tidak percaya !

This guy took an ordinary box of crayons… and What He Did = Epic.
Lelaki ni amek kaler krayon biasa dan apa yang dia buat … EPIK …

Seorang ibu tertinggal anak di stesyen bas, lihat apa yang berlaku selanjutnya …

Banyak lagi tajuk2 acah2 gempak tapi bila baca habis rasa nak tumbuk skrin computer anda. So nasihat aku mudah jer. Kalau banyak masa terluang, klik jer. Tapi kalau sibuk time opih-hour, buat tak tau jer la. Kalau rasa nak sangat baca .. save-kan link tu as fav korang or share that link to yourself. Tapi hati-hati … kadang2 kay web tu ada kuman atau cacing … pastikan Antivirus anda power untuk detect. Seposwer KASPERSKY !!! Yeaaahhhh … Saya jual Kaspersky kalau nak tau … kena dah …

Sekian … nanti aku sambung citer lain …

Oh my slow-mo pc !

Baru ni ada tengok video cara2 nak melajukan pc kalau dah slow. Boleh tengok link ni CARA SETTING LAPTOP YANG LEMBAB/SLOW oleh Muhammad Irfan Muhammad. Credit to him. Yep itu cara yang … boleh katakan simple. Mungkin yang agak buta-it takut nak buat. Amek jalan mudah. Mintak kawan2 yang ada skills bantu untuk follow the instruction. Actually cara ni memang paling simple. Run msconfig then disable mana² program yang tak mau di-auto-run kan bila Windows start.

Ok nak ajo cara selain msconfig. Lebih “mudah dan selamat“. Kita guna regedit. Please be very extra careful sebab regedit ni kalau silap buat … boleh masuk bengkel untuk format. So sebelum korang hack Windows … bekap dulu. Cara bekap? Kena refer tutorial lain. Ok andaikan dah masuk Windows. Tekan button Windows+R nanti nampak kotak macam kat bawah tu …

Taip dlm tu regedit dan ENTER. Nanti computer tanya Do You Want to … bla bla bla .. tekan je YES. Akan keluar penampakan sebegini :

Kita akan edit kat 2 tempat jer … HKLM (Hot Key Local Machine) ngan HKCU (Hot Key Current User).

Expand/explode sampai jumpa folder RUN. Secara panjangnya macam ni
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]

Dalam tu ada list program yg automatik run bila dah masuk Windows. So delete jer yang rasa tak penting. Kalau was², boleh tanya aku or TechSupport. Ok setel kat sini .. seterusnya benda yg sama jugak tapi kat tempat lain

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]

Buat jugak benda yang sama. Delete yang tidak perlu. Ok setel. Efek tak nampak lagi sebab kena restart pc dulu …

Oppsss … Seblum restart, ada 1 lagi tempat yang nak kena delete jugak.

Kat Start->All Programs->Startup

Startup Item(s)

Dalam tu kalau banyak sangat program pon boleh jadik lembab pc. Delete jugak yg macam tak penting. Nak delete semua pon tak per … OK rasanya boleh dah restart pc korang. Nanti mesti terasa agak laju berbanding seblum ni. Cara nak restart PC takkan nak kena citer pulak?

Tapi kalau masih slow jugak camner? Maknanya PC korang ni dah tahap patut masuk muzium atau mungkin ada problem dengan hardware. Ni dah isu lain.

Tapi kalau tiba2 tak leh masuk Windows nak buat camner? Boleh hantar utk repair/reinstall Windows atau format jer.

Tapi kalau saya guna Windows 64bit camner? Biasanya 64 bit duduk dekat sini :

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]

Ok. Banyak sangatlah tapi kau ni …  Sekian sahaja tutorial mudah untuk melajukan pc anda. Jika tiada keberanian nak buat … jangan buat. Do at your own risk. Abang buat ok jer …

 

DreamSpark : How to get your own Windows10 Product Key?

Assalamualaikum,
Dah lama tak mem-blogs. Al-maklumla sejak 2-3 menjak, Abang Azam sekarang dah start bisnes semula + dah kerja 2 alam ni … faham2 lah … Ok. Kali ni nak share cara2 nak dapatkan Product Key Windows10. Apply kepada staff dan student IIUM sahaja. Yang lain sama ada kena beli atau, kontek Jack Sparrow lah …

  1. Mula2 kena ada ID untuk login ke Microsoft DreamSpark (MDS). Link boleh tengok kat MyIIUM Portal atau click here. Camner nak dapatkan ID? Biasanya username akan sama dengan email id. Cth. azamfauzi@iium.edu.my adalah username. Tapi password tak sama. Kena create sendiri.
  2. Nak create account kat MDS, kena hantar email melalui official email (Gmail IIUM) ke servicedesk@iium.edu.my , tapi nak request camner? Senang jer. Copy paste ayat kat bawah and ubah ikut your own details.
    Title : Request password for Microsoft Dreamspark
    Content :

    I would like to request access to MDP. The following are my details:

    Name: Azam Fauzi
    Staff No.: 4862
    HP No : 0129603457
    Email : azamfauzi@iium.edu.my
    Kull : Kull. Of Dentistry

    Thank you.

  3. Jangan copy 100%. Yang tu contoh jer. Ok. Lepas tu korang akan dapat reply macam kat bawah ni.

  4. Bila korang open email ni, akan dapat macam kat bawah ni

  5. Untuk meng-completekan registration, just click kat link tu. Then korang akan ke sini. Ok sila isikan di petak kosong yang dikehendaki. Dah siap click register. Kalau password email power, guna password yang sama supaya senang nak ingat. Tapi kalau password 123456, better guna password lain.

  6. Kalau semua dah OK. Boleh la login. Bila login akan jumpa page macam ni.

  7. Since kita nak Windows 10, just click pada Windows 10. Bila klik jumpa ni pulak. Klik jer kat Add to Cart. Amek yang atas ke bawah, macam takder beza pon. English US ngan UK. English Melayu takder.

  8. Tak yah shopping dah … Check Out jer …

  9. Ada Agreement tu … rajin? Baca lah  … atau malas, klik je I Accept. Tak tau la benda apa kita main accept jer.

  10. Dia mintak nama ngan email. Bagi jer lah. Lepas tu jangan lupa klik Proceed with Order.

  11. Ok. Dah dapatpon Code. Kalau tengok email pon ada. Once dah dapat code kira setel dah. Nak installer kena download. Bab nak download and cara nak burn ISO to, nanti aku bukak posting lain lah … nak shopping lagi? Nanti2 la sambung … dah tercapaipon tujuan asal …

    Onche dah dapat code tu, boleh mintak technician install-kan Windows 10 Pro/Edu. Code boleh masukkan sendiri kemudian. Kalau nak mintak diorang buatkan, bagi code tu.

    Ok. Sekian. Selamat mencuba. Kalau tak berjaya, boleh pass kat aku username and password email korang. Aku tolong buatkan. Murah jer … RM10 per-session. Kalau 100 orang dah 1K. Boleh upgrade wheelset. Huhuhuh … Semoga Berjaya.

Not just Java6

Assalamualaikum,

Hari tu aku ada share cara2 nak disable Java6 dari update since Academic System yg guna Oracle hanya berfungsi dengan Java6. Kalau guna Java7 atau Java8, memang tak jalan … tapi kali ni, kalau ada Java7 atau Java8, boleh guna dah. Camner? Ok camni …
1. Mula2 kena la install Java (ver 7 atau 8). Lebih baik ada 1 versi java dalam pc. Buat apa nak simpan macam2 jenih Javakan?

2. Andaian dah siap install. Skip cara2 nak install Java sbb simple jer. Pegi kat Control Panel. Double Click kat Java (sama ada 32 or 64bit)

 

3. Dekat atas tu ada Tab General, Update, Java, Security, Advance. Pilih Java, then click View

 

4. Dalam kotak Runtime Parameter tu, double-click lepas tu type -Djava.vendor=”Sun Microsystems Inc.” the click OK.

 

5. Dah siap pegi kat Tab Security pulak click Edit Site List …

 

6. Click Add type http://my.iium.edu.my then click OK

 

7. Kalau kluo warning macam ni, click je Continue

8. Ok dah siap … skg ni bukak balik system from http://myapps.iium.edu.my and make sure allowkan or activatekan Java supaya dia boleh RUN. Jangan block pulak … Semoga Berjaya …

28/02/2015 : Kaedah ini tidak berjaya dibuat pada MAC. Masih try & Error lagi … harap bersabar
14/12/2015 : tambah 1 lagi web http://fapps1.iium.edu.my

How to disable Java Update : The Shorcut

Assalamualaikum,
My previous post showing on how to disable Java Update using regedit and msconfig. It’s quite technical and almost makes newbie and oldtimer (pakcik² lecturer) for sure become blur as blur. To simplify the job, I will show you the shortcut on how to disable that annoying Java Update. This “how to” is successfully tested on Windows 32 and 64bit. I am sure this method can be applied to Java 7 and 8 as well.

Ok. Let’s do this … Method #1
– Copy start from Windows … 5.00 until “SunJavaUpdateSched”=-
– Open Notepad and paste
– Save the file as disablejava.reg
– Close the file (notepad) and locate the file
– Double click the file to merge to your registry file.
– Just click yes until finish.

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
“SunJavaUpdateSched”=-

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run]
“SunJavaUpdateSched”=-

Still very technical? Ok Let’s try Method #2.
– Open this Link
– Download the file
– Run by double-click it.

 

 

 

 

 

Click Yes, then

 

 

 

 

Click OK. Settled !!!

GOOD LUCK !

 

Into the Cloud : Google Drive Part 1

Assalamualaikum.

This is the sequel of my previous old-post about Google Drive. Please refer Cloud Part 2. This version perhaps in English so that not only those who understand oh my Manglish will benefit it. I will show on how to start, what are the requirements, what should I do first and so on. To start this tutorial about Google, of course you need email address (I will use IIUM Email address since we are Gmail now). But if you have personal Gmail, you still can use all the procedures that I will share with you. So as conclusion, you may required to have :

  1. Computer (desktop/notebook)
  2. Internet access (the faster the better)
  3. Email address (Gmail)
  4. Google Drive
  5. Free Hardisk space (>15GB)

So what to do next?

gsync.msi

Download and save the installer  (gsync.msi) to your computer. By default the file will be saved in your Downloads folder.

Installation in progress

Run the installer by double-clicking the file. Just follow the instruction until finished.

Shortcut on your desktop

Once finished, you will see the shortcuts of Google Docs, Sheets and Slides on you desktop. You can delete if you want to. It’s just a shortcut.

Google Drive shortcut

Now open the Google Drive. Start->All Programs->Google Drive->Google Drive

Sign In Now

 

Email username and password

You need to sign in. Just type your username (yourname@iium.edu.my) and password.

Configuration begins

 

Select folder and what to sync

By default your Google Drive folder will be located at “C:\Users\PCusername\Google Drive” You could change this location if you want to (in case your C drive if almost full or you want to utilize another partition on you computer)

Synchronization started

 

Syncing …

If you are first time using Google Drive, there are no file to be synced. Else any file you upload to your Google Drive using browser, will be synced/downloaded to your computer (sync=synchronize)

Web view vs Desktop view

 

Installation and configuration are now successfully completed. Congratulations! You may use this folder as your default folder for your files and folders. Anything you save into this folder will be automatically upload to the Google cloud and you can access from anywhere as long you have internet connection.

Update on 19/02/2016
Link : Download Google Drive

In Part 2, I will show how to fully-utilize the Google Drive.